25

junij

19:30

TANGO NUEVO

ODER ART KAMP, Koncert

KVINTET PIAZZOLLEKY

Davorin Mori (klavir), Matjaž Balažic (harmonika), Timi Krajnc (kitara), Rok Hozjan (kontrabas), Matjaž Antončič (violina)

 

Piazzolleky so nadebudni in iskrivi dijaki Srednje glasbene in baletne šole Maribor. V kvintet so se združili z namenom, da bodo igrali skladbe argentinskega skladatelja Astorja Piazzolle. Argentinski tango je energična, udarna in strastna glasba, zato smo lahko prepričani, da nam na koncertu ne bo dolgčas. Astor Piazzolla se je z njo spoznal kot trinajstleten fant, nato pa je že ustaljenim oblikam te zvrsti dodal še svoje značilnosti. Kot odličen bandoneist (bandoneon je posebna oblika naše harmonike) in skladatelj si je s svojim »novim tangom« (Tango Nuevo) pridobil simpatije praktično vsega sveta. Občudovali pa so ga tudi glasbeni strokovnjaki in kritiki. Zato ne preseneča, da je njegova glasba še 20 let po njegovi smrti popularna in jo pogosto igrajo tudi mlajši glasbeniki, kot so Piazzolleky. Z njegovimi skladbami in s svojo pripovedjo nam bodo predstavili del skladateljeve bogate zapuščine.

Timi Krajnc se je rodil leta 1990 v Slovenj Gradcu, osnovno šolo je obiskoval v domačem kraju, Breznu, nižjo glasbeno šolo pa v Radljah ob Dravi. Kitaro igra od petega leta in je že zgodaj nastopal na raznih šolskih in drugih prireditvah. Poleg klasične igra še folk in jazz kitaro, slednjo v Big Band-u Radlje in pa v šolskem Big Band-u Srednje Glasbene in Baletne Šole v Mariboru, kjer trenutno obiskuje 4. letnik, smer klasična kitara. Njegovi učitelji oziroma profesorji do zdaj so bili: Ivo Vrhovnik in Matej Švab (GŠ Radlje ob Dravi) ter profesor Vojko Vešligaj (SGBŠ Maribor). Deležen je bil tudi lekcij pri profesorjih Ištvanu Römerju ter Jerko Novaku. Timi je večkratni prvonagrajenec na državnih in mednarodnih tekmovanjih v Sloveniji in Italiji.

Rok Hozjan se je rodil leta 1989 v Murski Soboti. Svojo glasbeno izobraževanje je začel pri osmih letih, ko se je vpisal v smer klavir na nižji glasbeni šoli v Lendavi. Po končani osnovni šoli ter nižji glasbeni šoli iz klavirja se je vpisal na Srednjo glasbeno in baletno šolo Maribor – smer glasbeni stavek. Harmonijo ga je učil mag. Robert Kamplet, kontrapunkt je obiskoval v razredu mag. Zequirje Ballate. V drugem letniku Srednje glasbene šole se je začel ukvarjati s kontrabasom, ki ga obiskuje v razredu prof. Darka Kovačiča. Kot basist je nastopal v šolskem pihalnem orkestru in big bandu, udejstvoval pa se je tudi v več komornih skupinah v Mariboru in v Prekmurju. Po končani srednji šoli se je vpisal na študij glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer v letošnjem šolskem letu obiskuje prvi letnik.

Matjaž Antončič se je rodil leta 1989 v Mariboru, kjer je tudi začel s svojim glasbenim izobraževanjem. Po osnovni šoli je začel izobraževanje na SGBŠ Maribor, kjer ga je violino poučevala prof. Zorica Todorovič. Ob umetniški gimnaziji v Mariboru pa je violino obiskoval še na konservatoriju v Gradcu pri prof. Helfriedu Fistru. Leta 2008 je iz glasbe maturiral z odliko in šolanje nadaljuje na Alpen-Adria Universität v Celovcu, kjer študira violino in muzikologijo. Kot solist in komorni glasbenik dosega uspehe na državnih in mednarodnih tekmovanjih.

Davorin Mori se je rodil leta 1990 v Slovenj Gradcu. Z glasbo se je začel ukvarjati pri šestih letih, klavir pa je začel igrati pri osmih. V nižji glasbeni šoli sta ga poučevali Alenka Mori in prof. Milanka Črešnik. Na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru pa ga poučuje prof. Maja Mancini Senica. Davorin obiskuje tudi konservatorij v Celovcu, kjer je njegov profesor Alexei Kornienko (Rusija). Izobraževal se je na poletnih šolah pri profesorjih Tatjani Ognjanovič (Slovenija) in Massimu Gonu (Italija), deležen pa je bil tudi ur pri profesorju Arbu Valdmi (Estonija). Davorin je prejel številne nagrade na mednarodnih pianističnih tekmovanjih v Sloveniji ter Italiji in prvo nagrado na odprtem pianističnem tekmovanju v Srbiji.

Matjaž Balažic se je rodil leta 1990 v Murski Soboti. Z glasbo se je začel ukvarjati v drugem razredu osnovne šole. Harmoniko ga je začel poučevati Matej Zavec, ki je bil njegov mentor 7 let. Po končani nižji šoli se je vpisal na SGBŠ Maribor, kjer obiskuje 4. letnik v razredu prof. Andreja Lorberja. Deležen je bil tudi ur s profesorjema Jamesom Crabbom (Škotska) in Jannijem Rättyo (Finska). Je dobitnik več nagrad na državnih in na mednarodnih tekmovanjih v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem.


www.piazzolleky.net

Nazaj
Copyright 2010 Narodni dom
Program | Prizorišča | Informacije | Vstopnice | Novice | Foto/video | Pokrovitelji | Kontakt | Kazalo strani | Avtorji