25

junij

22:00

TABU • NEGATIVE TWO

Večerov oder, Koncert, Priporočamo

TABU

Ali (klaviature), Izi (bas), Maco (kitara), Primož (bobni), Tina (vokal)

 

Tabu se je zgodil maja 1998, ko je iz kar nekaj lokalnih bendov zrasla druščina podobno mislečih, enako dišečih in po odru hrepenečih mladostnikov. Beseda je dala besedo, roka roko in misli šestih glav so se združile v eno, glasno misel. Složno so ugotovili, da je preveč nepotrebnih tabujev, in se trdno odločili, da nanje naredijo melodično invazijo. Tabu je postal in ostal način življenja.

Leta 2000 je skupina podpisala pogodbo z založbo Menart in izdala prvenec »Tabu«, ki se je oboževalcem vpisal v spomin s hiti »Dobra Vila«, »Tabu«, »Lahko sem srce«, in »Telegram«. Album je skupino katapultiral na velike odre, kjer se Tabu prikaže v svoji pravi luči – kot vrhunski odrski band, ki s 110 % energije nikdar ne razočara občinstva.

Leta 2002 je založba Menart Tabujem podelila priznanje za odkritje leta, ki ga je skupina že naslednje leto upravičila z nominacijo za najboljšo rock ploščo leta ter z Zlatim petelinom za debitanta leta. Istega leta so prejeli tudi zlato ploščo za album »Tabu«.

Drugi studijski album »Male nore ideje« so posneli v ranjenem Mostarju, ki si še ni čisto opomogel od vojne. Velika pričakovanja s strani javnosti so kmalu izpolnili z uspešnicami »Angel«, »Divje«, »Ocean« in »Poljub v srce«. Tudi za ta album so prejeli zlato ploščo, kmalu zatem pa tudi nominacijo za Viktorja popularnosti. Uspešno koncertiranje ter promocija albuma »Male nore ideje« sta bila leta 2004 nagrajena s platinasto ploščo, pesem »Divje« pa je na Slovenskem radijskem festivalu po mnenju strokovne žirije in poslušalcev prejela naziv »hit leta«.

V istem letu je skupina posnela že tretji studijski album z naslovom »Lun(LaGun« in izdala dokumentarni DVD »Divje s Tabuji«, na katerem so zbrani vsi pomembnejši trenutki od nastajanja drugega albuma dalje. V naslednjih dveh letih je skupina požela obilo nagrad in veliko koncertirala po Sloveniji in tujini.

Snemanje četrtega studijskega albuma je bilo žal preloženo, saj so se pojavile težave z glasom pevke Nine, ki so se kazale tudi na koncertih. Nina se je jeseni 2006 odločila, da potrebuje glasbeni oddih, kar je bila velika izguba in težak udarec za Tabu, ki si je vzel nekaj mesecev počitka, nato pa se složno odločil, da zgodba še zdaleč ni končana. Konec leta so začeli z avdicijami za novo pevko, ki so se zavlekle do aprila 2007. Na koncu so se odločili za Tino, ki so jo poznali že od prej, saj jim je pri snemanju albuma »Lun(LaGun« ter kasneje na turneji več kot odlično posodila svoj glas za back-vokale. Od takrat je Tina Tabu.

Svež glasbeni prepih v skupini se je pokazal v novih skladbah, predvsem pa v četrtem albumu, naslovljenem »42«. Za snemanje albuma so se Tabu znova podali v Mostar, kjer vedno znova najdejo navdih in kjer se počutijo že skoraj kot doma. Material je bil posnet med poletjem, 26. novembra pa je končno izšel težko pričakovan izdelek, ki vsebuje vse še neizdane single ter cel kup svežih Tabu melodij.

 

NEGATIVE TWO

Tea Savić (vokal, kitara), Minea Čekeliš Gavran (bobni), Ema Babošek (bas, vokal), Kaja Horvat (kitara), Lea Erzar (klaviature, vokal)

 

S skupino Negative Two na slovensko sceno po kar nekaj neuspelih poskusih vendarle stopa prava dekliška pop-rock zasedba v slogu The Bangels, z odlično avtorsko glasbo, ki jo na odru dekleta tudi sama odigrajo. Negative Two sestavljajo mlada dekleta, ki jih združuje ljubezen do rock’n’rolla in želja po ustvarjanju dobre glasbe, na njihovo delo pa vpliva širok spekter različnih glasbenih žanrov.

Ideja o bendu je nastala že pred nekaj leti, ko sta se Tea Savić in Minea Čekeliš Gavran odločili, da bosta svoj prosti čas posvetili glasbi. V kratkem obdobju delovanja imajo Negative Two za seboj že kar nekaj koncertov in tekmovanj, med katerimi velja posebej izpostaviti Rock olimpijado na Hrvaškem (2008), nastop kot predskupina Da Phenomena v oddaji Naglas na Čarli TV, Rock maraton v Stični ter zmago na izboru Najstfest v Mariboru, leto 2010 pa so začele z nastopom na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer jih je poslušalo več kot 3000 ljudi.

Letos nameravajo posneti svojo prvo ploščo in imeti čim več koncertov, saj se na odru počutijo najbolje in tudi odziv publike je vedno pozitiven.


www.t-a-b-u.com, www.myspace.com/bandnegativetwo

Tabu
Tabu
Tabu
Negative two
Nazaj
Copyright 2010 Narodni dom
Program | Prizorišča | Informacije | Vstopnice | Novice | Foto/video | Pokrovitelji | Kontakt | Kazalo strani | Avtorji