25

junij

21:00

FAKE ORCHESTRA

Sodni stolp, Koncert

Nino de Gleria (bas), Aljoša Jerič (bobni), Igor Leonardi (kitara), Jelena Ždrale (violina), Blaž Celarec (tolkala), Primož Fleischman (saksofoni), Ana Vipotnik (vokal)

 

Skupino Fake Orchestra je leta 1997 ustanovil kitarist Igor Leonardi, ki je bil v začetku osemdesetih član in soustanovitelj kultnih slovenskih avantgardnih skupin Begnagrad in Quatebriga. Šolal se je na graški akademiji za jazz, deset let pa je živel in ustvarjal v ZDA, kjer je med drugim sodeloval z Don Cherryem, Metallico in mnogimi drugimi glasbeniki z vseh koncev sveta.

Na koncertih Fake Orchestra je pogosto moč zaslediti mnoge izvrstne glasbene goste. Tako lahko govorimo o neke vrste glasbenem kolektivu ustvarjalnih slovenskih glasbenikov različnih generacij in glasbenih usmeritev, ki jih druži predvsem ljubezen do igranja dobre glasbe.

Prav zato je bil razvoj Fake Orchestre in njenega repertoarja stilsko neobremenjen in spontan. Oblikoval se je v stiku z najrazličnejšo publiko na številnih klubskih in drugačnih nastopih. Lahko se je npr. zgodilo, da je skupina zvečer igrala v alternativnem mladinskem klubu, naslednji dan pa na državni slovesnosti. Včasih celo z enakim, le drugače interpretiranim programom. Le-ta pa je rasel in se dopolnjeval s sodelovanjem vseh članov ansambla in številnih glasbenih gostov. Danes je že tako bogat in raznovrsten, da se glasbeniki znotraj njega popolnoma svobodno gibljejo.

Glasbeni koncept Fake orchestra sledi naslednjemu načelu: »Tudi popularna zabava oz. glasba je lahko poglobljena in kompleksna – in obratno – avantgardna in eksperimentalna glasba sme biti zabavna!«

Skupina poleg avtorskih skladb v svoj program uvršča predvsem sveže predelave slovenskih narodnih pesmi in vsem znanih standardov. Melodije italijanskih popevk, španskih romanc in jazzovskih evergreenov se prepletajo z ritmi Balkana, Afrike in južne Amerike ter elementi zahodne klasične glasbe in avantgardnega jazza. Stilski konglomerat, ki je do neke mere posledica geokulturne lege Slovenije, označujejo z besedo »fake« ali ponaredek. Tako se v programu skupine vedno znova znajdejo na prvi pogled nezdružljive glasbene zvrsti, ki pa v stilsko razpoznavnih izvedbah zaživijo kot dobro premišljena celostna zvočna podoba.


www.myspace.com/fakeorchestra

Nazaj
Copyright 2010 Narodni dom
Program | Prizorišča | Informacije | Vstopnice | Novice | Foto/video | Pokrovitelji | Kontakt | Kazalo strani | Avtorji